A fertőző betegségek okai, megelőzése, felismerése, gyógyítása.

Fertőzések, járványokAktuálisGyulladásos bélbetegséget okozhat az antibiotikum-használat

Gyulladásos bélbetegséget okozhat az antibiotikum-használat

Az antibiotikum-használat magyarázatot adhat az időseknél a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás gyakoriságának növekedésére.

Az újonnan diagnosztizált Crohn-betegségek és fekélyes vastagbélgyulladás esetén a fiatalabb betegeknél általában jellemzőbb kockázati tényező a családi anamnézis. A kutatók szerint azonban az idősebb felnőtteknél a környezeti tényezők fontosabbak, mint a genetika.

Egy nemrégiben befejeződött tanulmány eredményei szerint bármilyen antibiotikum-használat magasabb arányban okozott gyulladásos bélbetegséget, és a kockázat jelentősen emelkedett minden egyes kúrával. Egy antibiotikumos kúra után a betegeknél 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak gyulladásos bélbetegséget, mint azoknál, akik nem szedtek antibiotikumot. Két kúra esetén a kockázat 55 százalékkal, három kúrával pedig 67 százalékkal nőtt. Négy kúrával a rizikó 96 százalékkal emelkedett; míg öt vagy több kúrát kapó időseknél több mint 236 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki gyulladásos bélbetegség, mint azoknál, akik nem kaptak antibiotikumot az előző öt évben.

A bélbetegség általában egy-két évvel az antibiotikumos kúra alkalmazása után került diagnosztizálásra. Az összefüggést minden típusú antibiotikum esetében kimutatták, kivéve a nitrofurantoint, amelyet általában húgyúti fertőzésekre írnak fel. A gyomor-bélrendszeri fertőzésekre felírt antibiotikumok esetén volt a leggyakoribb a gyulladásos bélbetegség kialakulása.

A kutatók szerint a több gyógyszerrel szemben rezisztens kórokozók kialakulásának megelőzése mellett a megfontolt antibiotikum-használat a gyulladásos bélbetegségek prevenciójában is kulcsfontosságú.

2

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink