A fertőző betegségek okai, megelőzése, felismerése, gyógyítása.

HírekInfektológiai Klinika Debrecenben

Infektológiai Klinika Debrecenben

Jelentős előrelépést hozott a hazai orvosképzésben és a fertőző betegségek elleni küzdelemben, hogy a Debreceni Egyetemen ez év januárjában megkezdte működését az Infektológiai Klinika, ezzel beépül a leendő orvosok gondolkozásába az infektológia, nagyobb szerepet kap a hatékony, bizonyítékokon alapuló szemlélet a megelőzésben, a betegellátásban egyaránt, a célzott antimikróbás terápia elsajátítása.

 

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink