A fertőző betegségek okai, megelőzése, felismerése, gyógyítása.

HírekRobotsebészeti központ Pécsett

Robotsebészeti központ Pécsett

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Janus Pannonius Klinikai Tömbjében Magyarország első új robotsebészeti eszközét. A DaVinci Xi sebészeti robot közreműködésével nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni Pécsett. A gyakorlati oktatás többek között szimulátorral történik, amely lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramok által – azaz valós beteg jelenléte nélkül sajátítsák el azt a technikai tudást, amire a műtétek biztonságos elvégzéséhez szükségük lesz. Az új eszközzel speciális sebészeti beavatkozásokat is el tudnak majd végezni, úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően – mutatott rá dr. Papp András. – Az orvosképzés is fejlődik ezáltal, hiszen az orvostanhallgatók testközelből tapasztalhatják meg, hol tart most a sebészet technikai fejlettsége.A Robotsebészeti Munkacsoport vezetője dr. Papp András, a Sebészeti Klinika egyetemi docense.

(forrás: univpecs.com)

 

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink