A fertőző betegségek okai, megelőzése, felismerése, gyógyítása.

KönyvespolcraKönyvajánlóBarcs István (szerk.): Egészségesen gyógyulni

Barcs István (szerk.): Egészségesen gyógyulni

Az infekciókontroll mindenkié – ennek a felfogásnak a jegyében jelent meg dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője szerkesztésével az Egészségesen gyógyulni című könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában. Alcíme – A  centripetális infekciókontroll kézikönyve –azt a kiterjedt gondoskodást jelzi, ami a beteget körülveszi az egészségügyi ellátó rendszerben, és ami a betegbiztonság teljes körű gondoskodását hivatott szolgálni.

Az infekciókontroll (az ellátás-gyógyítás során esetleg kialakuló fertőzések megelőzésére, felderítésére és következményeinek enyhítésére irányuló tevékenység-együttes) nem a kórházhigiénés osztályok kizárólagos feladata kellene legyen.

Barcs IstvánA könyv szerzői – gyógyító orvosok, mikrobiológusok, járványtanászok, jogászok, egészségügyi vezetők – azt az alapelvet képviselik, hogy a fertőzéseket fogékony szervezetekben elszaporodó mikroorganizmusok hozzák létre. Ezért már a felismerés sem nélkülözheti a fertőzésekhez és a kórokozókhoz értő szakemberek aktív részvételét, ahogy egyetlen, a betegellátásban közvetlenül (az ágy mellett) és közvetve (a laboratóriumban, az epidemiológus irodájában, a vezetői székben) részt vállaló egészségügyi szakterület hathatós bekapcsolását sem. Aki messzebb van éppen a betegtől, annak munkája is befelé, a beteg felé irányul, ahogy a centripetális erőké a fizikában.

Az infekciókontroll mindenki felelőssége, ahogy a beteg sorsáért, felépüléséért is egyaránt osztoznak mindannyian. És ezért ez a könyv is mindenkinek íródott, aki az egészségügyben dolgozik.

https://www.semmelweiskiado.hu/termek/1484/egeszsegesen-gyogyulni-a-centripetalis-infekciokontroll-kezikonyve

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink