Barcs István (szerk.): Egészségesen gyógyulni

Barcs István (szerk.): Egészségesen gyógyulni

Az infekciókontroll mindenkié – ennek a felfogásnak a jegyében jelent meg dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője szerkesztésével az Egészségesen gyógyulni című könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában. Alcíme – A  centripetális infekciókontroll kézikönyve –azt a kiterjedt gondoskodást jelzi, ami a beteget vagy a gondozásra szorulót körülveszi az egészségügyi ellátó rendszerben, az ápolási otthonokban és ami a betegbiztonság teljes körű gondoskodását hivatott szolgálni.

Az infekciókontroll (az ellátás-gyógyítás során esetleg kialakuló fertőzések megelőzésére, felderítésére és következményeinek enyhítésére irányuló tevékenység-együttes) nem a kórházhigiénés osztályok kizárólagos feladata kellene legyen.

A könyv szerzői – gyógyító orvosok, mikrobiológusok, járványtanászok, jogászok, egészségügyi vezetők – azt az alapelvet képviselik, hogy a fertőzéseket fogékony szervezetekben elszaporodó mikroorganizmusok hozzák létre. Ezért már a felismerés sem nélkülözheti a fertőzésekhez és a kórokozókhoz értő szakemberek aktív részvételét, ahogy egyetlen, a betegellátásban közvetlenül (az ágy mellett) és közvetve (a laboratóriumban, az epidemiológus irodájában, a vezetői székben) részt vállaló egészségügyi szakterület hathatós bekapcsolását sem. Aki messzebb van éppen a betegtől, annak munkája is befelé, a beteg felé irányul, ahogy a centripetális erőké a fizikában.

Ez a kézikönyv részletesen tárgyalja a születéstől életünk alkonyáig, a mindennapi életünkben körülöttünk lévőktől a szabadságuktól megfosztott emberekig, a kültakaró és a szájüreg fertőzéseitől a véráramfertőzésekig, a háziorvosi rendelőtől az általános profilú kórházi gyógyító osztályon át az intenzív terápiás ellátásig minden olyan helyzetet, amiben egyedi vagy halmozott fertőzések fordulhatnak elő, és ha ezek felismerését követően azok összefüggeni látszanak az ápolás vagy betegellátás valamely formájával, akkor az infekciókontroll körébe tartozónak minősülnek.

Az infekciókontroll mindenki felelőssége, ahogy a beteg sorsáért, felépüléséért is egyaránt osztoznak mindannyian. És ezért ez a könyv is mindenkinek íródott, aki az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozik.

https://www.semmelweiskiado.hu/termek/1484/egeszsegesen-gyogyulni-a-centripetalis-infekciokontroll-kezikonyve