Oktatási programokkal az antibiotikum rezisztens baktériumok terjedése ellen

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság központi módszertani szerepe egy nemzetközi projektben

Az antibiotikum rezisztens baktériumok terjedése (antimicrobial resistance – AMR) az egészségügy egyik legnagyobb jelenkori kihívása, amely évente több mint 33 000 ember halálát okozza és 1,5 milliárd euró egészségügyi költséget és termelékenység-csökkenést eredményez az EU-ban. A dél- és kelet-európai országokban, ahol az AMR a legelterjedtebb, sajnos különösen nagy hiányosságok mutatkoznak az AMR megelőzésével kapcsolatos képzés terén. Az európai egészségügyi rendszerek ellenállóképességének fejlesztésére kínál lehetőséget az 5,3 milliárd EUR költségvetésű EU4Health uniós egészségügyi program a 2021-2027-es finanszírozási időszakban. Az EU4Health program keretében induló „AMR EDUCare – EDUCation on Antimicrobial REsistance for the health workforce” projekt célja, hogy az érintett régiókban (Spanyolország, Portugália, Olaszország, Magyarország, Görögország és Litvánia) dolgozó orvosok, ápolók, gyógyszerészek és egészségügyi menedzsment szakemberek számára oktatási programokat fejlesszen. A képzésekben résztvevő egészségügyi dolgozók megtanulják, hogyan kell az antimikrobiális szerek életciklusának minden szakaszában – a felírástól a felhasználásig és a megsemmisítésig – megfelelően eljárni a rezisztencia terjedésének megakadályozása érdekében.

A MEMT központi szerepet játszik a projektben: feladata, hogy a kurzusok fejlesztéséhez módszertani útmutatót állítson össze. Ez a digitális oktatási módszertan tartalmazza a módszertani keretrendszert, a tanterv-tervezést, hatékony oktatási stratégiákat és digitális oktatástechnológiai szempontokat, amelyek alapján a projekt partnerekkel közösen történhet az oktatási anyagok fejlesztése.

A projekt részeként Magyarországon 250 orvos, 500 ápoló és 100 egészségügyi menedzser részesül majd a képzésben. A projekt Tanácsadó Testületeiben Magyarországot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Országos Kórházi Főigazgatóság képviseli, akik hozzájárulnak a projekt szakmai munkájához és az eredmények hazai terjesztéséhez.
Tudjon meg többet a projektről itt: www.amreducare.eu