Cérnagiliszta betegség

Szabó Rita dr.

Meghatározás: a cérnagiliszta betegség (enterobiasis) leginkább a 3-10 éves gyermekeket és családtagjaikat érintő parazitafertőzés.

Epidemiológia: az egész világon előfordul. A parazita petéi direkt (pl. kézfogás, önfertőzés, vagyis a beteg az ánusz érintése után a szájába veszi az ujjait) és indirekt kontaktussal (pl. szennyezett ruha, ágynemű érintése) terjednek, de a széklettel szennyezett élelmiszerek (pl. mosatlan gyümölcs) közvetítésével is bejuthat a fogékony szervezetbe.  A peték egy része a levegőbe kerülve (pl. ágynemű „kirázása”), majd belélegezve ugyanúgy fejlődnek, mint a lenyelt egyedek. A fertőzés lappangási ideje kb. 2-4 hét. A fertőzőképesség addig tart, amíg a peték a szervezetben vannak. A fertőzés után nem alakul ki immunitás, újrafertőződés bármikor előfordulhat

Kórokozó: az Enterobius vermicularis nevű cérnagiliszta, melynek egész életciklusa az ember bélrendszerében zajlik (1. ábra). A kifejlett nőstények 8-13 mm, a kifejlett hímek 2-5 mm hosszúak. A szervezetben a nőstények 5-13 hétig, a hímek kb. 7 hétig élnek; a szervezeten kívül 2-3 hétig életképesek. Száraz, meleg környezetben 1-2 nap alatt elpuszulnak.

  1. ábra. Enterobius vermicularis 

Patomechanizmus: a lenyelt petékből a lárvák a vékonybélben kelnek ki, majd a vastagbélben fejlődnek féreggé kb. 2 hét alatt. A hímek a szaporodást követően elpusztulnak és a széklettel kiürülnek a szervezetből. A megtermékenyített nőstények a szervezetbe kerülésüket követő kb. 5. héten éjszakánként az végbélnyílás külső felülete köré vándorolnak és ott rakják le a petéiket, majd meghalnak.

Tünetek: a fertőzöttek általában tünetmentesek. Jellemző tünete a végbélnyílás környékének (főleg az éjjeli órákban jelentkező) viszketése, melynek következtében alvászavar, nyugtalanság, ingerlékenység és éjszakai bevizelés is előfordulhat. Leggyakoribb szövődménye a vakarás következtében kialakuló bőrgyulladás.

Vizsgálatok: általános orvosi vizsgálat (mozgó férgek a végbéltájékon), a széklet mikroszkópos vizsgálata (pete jelenléte).

Kezelés:férgek elleni készítményekkel történik. A gyógyszer csak a kifejlett férgeket öli meg, a petékre nem hat, ezért a terápiát 2 héten belül meg kell ismételni. Ajánlott az egész család egyidejű kezelése tünetmentesség esetén is.

Megelőzés: megfelelő személyi higiéné (pl. rendszeres kézmosás, rövidre vágott körmök).

Teendők a beteg környezetében: javasolt a gyakori kézmosás, a fertőzött személy által használt ágy- és fehérnemű mosása, valamint a használati tárgyak (pl. műanyag játékok) és felületek (pl. padló, kilincs) fertőtlenítése.

Felhasznált irodalom

  • Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013.
  • Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Murray PR, et al. (eds.). Medical microbiology. Mosby, 1998.