Echinococcus galandférgesség

Írta: Szabó Rita dr.

Meghatározás: a galandférgesség (echinococcosis) a fertőzött állattal történő közvetlen érintkezést követően kialakuló, nem jellemzően emésztőszervi tünetekkel járó parazitás betegség. 

Epidemiológia: a világ legnagyobb részén előforduló betegség, bár az Antarktiszon nem fordul elő. Napjainkban Dél-Amerika, Afrika es Ázsia fejlődő országaiban (pl. Argentína, Peru, Kína) a lakosság 5-10%-a is érintett lehet. Az Európai Unió tagállamaiban ritka, a legtöbb eset Bulgáriában fordul elő. A betegség a fertőzött, ún. végsőgazda állattal (pl. kutya, róka, farkas, rágcsálók) való közvetlen kapcsolattal, valamint a féregpetéket, lárvákat tartalmazó széklettel szennyezett étel, ital fogyasztásával terjed. A végsőgazda a fertőzött, ún. köztigazda (pl. ember, sertés, szarvasmarha, ló, kecske) húsának elfogyasztásával fertőződik meg. Lappangási ideje hosszú, akár 15 év is lehet. 

Kórokozó: a betegséget a néhány milliméter hosszúságú Echinococcus granulosus (a cisztás echinococcosis okozója) és Echinococcus multilocularis (az alveoláris echinococcosis okozója) nevű galandférgek okozzák (1. ábra). Petéik a talajban évekig életképesek maradnak.

Patomechanizmus: a végsőgazda állat székletével a környezetbe kikerülő fertőzőképes peték az étellel, itallal jutnak a köztigazda bélcsatornájába. A vékonybélben kikelő lárvák a véráram közvetítésével a májba, majd a szívbe és a tüdőbe kerülhetnek, ahol évente kb. 1-5 cm-t növekedő, akár több ezer lárvát is tartalmazó folyadéktartalmú üregeket, ún. cisztákat alakítanak ki. A ciszta helyén lévő „eredeti” szövetek elpusztulnak, mely az érintett szerv funkciókiesését okozza. 

Tünetek: a betegség gyakran évekig tünetmentesen zajlik. A későbbiekben megjelenő tünetek a ciszták helyétől és méretétől függnek. A máj érintettsége esetén hasi fájdalom, súlyvesztés és sárgaság jelentkezhet. A tüdőben elhelyezkedő ciszták mellkasi fájdalmat, légzési elégtelenséget, légszomjat és köhögést okoznak. A méretükön kívül az is problémát okoz, hogy a parazita antigének érzékenyítik a szervezetet, ezért a ciszta megrepedésekor súlyos, életveszélyes állapot, ún. anaphylaxiás shock alakulhat ki. Kezeletlen esetben fatális lehet.

Vizsgálatok: általános orvosi vizsgálat, vérvizsgálat (specifikus ellenanyagok kimutatása) vagy képalkotó vizsgálatok (pl. ultrahang) végzése (jellegzetes szervi elváltozások).

Kezelés: a kezelés lehet hosszú ideig tartó gyógyszeres (parazita elleni készítmények), sebészeti (a ciszta műtéti eltávolítása, amennyiben lehetséges), illetve ezek kombinációja. 

Megelőzés: a végsőgazda háziállatok (pl. kutya, macska) rendszeres féreghajtása javasolt. A házi- és vadállatokkal történt kontaktus után javasolt a kézmosás/kézfertőtlenítés. A földből/földről szedett gyümölcsök és zöldségek csak alapos mosás és/vagy megfelelő hőkezelés után fogyaszthatók!

Teendők a beteg környezetében: a beteg környezetében élőknél speciális járványügyi intézkedésre és járványügyi érdekből végzett mikrobiológiai diagnosztikai vizsgálatra nincs szükség.

Felhasznált irodalom

  • European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food­borne outbreaks in 2014. EFSA Journal. 2015; 13:4329. 
  • McManus DP, Gray DJ, Zhang W, Yang Y. Diagnosis, treatment, and management of echinococcosis. BMJ. 2012; 11;344:e3866.
  • Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Stojkovic M, Junghanss T. Cystic and alveolar echinococcosis. Handb Clin Neurol. 2013; 114:327­34.
  • 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről
A Belügyminisztérium támogatásával megjelent tartalom