Orsóférgesség

Írta: Szabó Rita dr.

Meghatározás: az orsóférgesség (ascariasis) a leggyakoribb parazitafertőzés, melyre gyakran csak a fáradékonyság és a köhögés hívhatja fel a figyelmet. 

Epidemiológia: a Föld lakosságának kb. 25%-át (800-1200 millió embert) érinti. Leggyakrabban a fejlődő trópusi országokban fordul elő. A fertőzés kiváltó parazita petéi a széklettel szennyezett élelmiszerek (pl. mosatlan gyümölcs) közvetítésével jut be az emberi szervezetbe, de direkt kontaktussal (pl. pelenkacsere, elkerítetlen játszótéri homokozás, oro-anális szexuális együttlét) is átadható.  A fertőzés lappangási ideje kb. 2-3 hónappal jelentkeznek a tünetek. A fertőzőképesség a tünetek kezdetététől azok elmúlásáig tart. A fertőzés után nem alakul ki immunitás, a betegek a későbbiekben bármikor újrafertőződhetnek.

Kórokozó: az Ascaris lumbricoides nevű orsóféreg, mely kifejlett állapotban madarak és emlősök (pl. kutya) vékonybelében él (1. ábra). Váltivarúak, mindig ivarosan szaporodnak, a hímek kisebbek (10-15 cm), mint a nőstények (15-25 cm). A kifejlett férgek a szervezetben 1-2 évig élnek.

  • 1. ábra. Az Ascaris lumbricoides elektronmikroszkópos képe

Patomechanizmus: a lenyelt petékből a lárvák a vékonybélben kelnek ki. Onnan a bélfalon keresztül a keringés révén a jobb szívfélbe, majd a tüdőbe jutnak. Innen köhögés, majd a köpet lenyelése által visszakerülnek a vékonybélbe, ahol ivarérett féreggé fejlődve szaporodni kezdenek. A fertőzéstől a peték székletben való megjelenéséig kb. 2-3 hónap telik el. A gazdaszervezetből a széklettel távozó peték meleg, nedves talajban kb. egy hónap alatt alakulnak ki a fertőzőképes lárvakezdemények (embrionálódott peték), amelyek a szennyezett táplálékkal, szájon át juthatnak be az újabb gazdatestbe. Az orsóféreg életciklusát a 2. ábra szemlélteti.

  • 2. ábra. Az orsóféreg életciklusa 

Tünetek: általában tünetmentesen zajlik, vagy enyhe tünetekkel (pl. fáradékonyság, hasi fájdalom, hasmenés, hányás, köhögés) jár, így gyakran észrevétlen marad. A vándorlás szakaszában – a tüdőn való keresztülhaladáskor mellkasi fájdalom, véres köpet, nehézlégzés jelentkezhet. Nagyszámú, kifejlett orsóférgek jelenléte – különösen gyermekeknél – hasi fájdalmat, súlyosabb esetben bélelzáródást, valamint tápanyag-felszívódási zavart okozhat, melynek következtében kóros soványság, vérszegénység, stb. alakulhat ki.

Vizsgálatok: általános orvosi vizsgálat, a széklet mikroszkópos vizsgálata (pete vagy kifejlett féreg jelenléte). 

Kezelés: lárvaölő vagy kifejlett orsóférgek elleni készítményekkel történik. 

Megelőzés: a személyi higiéné (pl. rendszeres kézmosás, a végbélnyílás lemosása legalább napi egy alkalommal, ágy- és fehérnemű gyakori cseréje) betartása, az élelmiszerek megfelelő előkészítése (pl. a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztás előtti alapos mosása, nem kellően hőkezelt húsok fogyasztásának kerülése), a háziállatok rendszeres féreghajtó kezelése, valamint a környezet szennyvíztől való védelme (pl. körülkerített játszótér) alapvető fontosságú.

Teendők a beteg környezetében: javasolt a gyakori kézmosás, illetve a fertőzött személy által használt ágy- és fehérnemű fertőtlenítése.

Felhasznált irodalom

  • Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013. 
  • Bethony J, Brooker S, Albonico M, et al. Soil-transmitted helminth infections: ascariasis, trichuriasis, and hookworm. Lancet, 2006; 367:1521-1532. 
  • CDC. Parasites – Ascariasis. Elérhető: https://www.cdc.gov/parasites/ascariasis/
  • Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Murray PR, et al. (eds.). Medical microbiology. Mosby, 1998. 
  • Walker M, Hall A, Basáñez MG. Individual predisposition, household clustering and risk factors for human infection with Ascaris lumbricoides: new epidemiological insights. PLoS Negl Trop Dis, 2011; 5:e1047.
A Belügyminisztérium támogatásával megjelent tartalom