Rotavírus fertőzés

Írta: Szabó Rita dr.

Meghatározás: a rotavírus fertőzés a védőoltással nem védett, 6 hetes és 5 éves életkor közötti gyermekek hasmenéssel járó, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó fertőző betegsége, melyen szinte mindegyik gyermek legalább egy alkalommal átesik.

Epidemiológia: az egész világon elterjedt betegség. Magyarországon 2015-ben az előző évhez képest 6,7%-kal kevesebb (összesen 6498) megbetegedést jelentettek, melyből egy halállal végződött. A betegek 64%-a 6 évesnél fiatalabb volt. A kórokozó a fertőzött széklettel szennyezett kezek, tárgyak (pl. közös használatú evőeszközök, játékok), élelmiszerek (pl. zöldségek, gyümölcsök) és ivóvíz közvetítésével terjed, de a hányás során keletkező aeroszolnak is fontos terjesztő szerepe van. A beteg a tünetek megjelenése előtt és a hasmenés megszűnését követő időszakban (átlagosan 14 nap, legyengült immunrendszer esetén 30 nap, de akár egy év is lehet) is üríti a vírust, ezért a közösségekben akár hónapokig is elhúzódó járvány formájában jelentkezhet. A betegség átvészelését követően csak rövid ideig tartó immunitás alakul ki. Leggyakrabban a tavaszi hónapokban fordul elő.

Kórokozó: a rotavírus, mely az emberen kívül számos állatfajt képes megbetegíteni (borítókép). A rotavírus igen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, ezért a különböző felületeken sokáig fertőzőképes marad. A vírus elsősorban csecsemők számára veszélyes, az idősebb gyermekeket (általában 5 éves korig) és a legyengült immunrendszerű (pl. időskor, HIV-fertőzés) felnőttek is megbetegítheti, enyhébb tüneteket okozva.

Patomechanizmus: a szervezetbe kerülő vírusa vékonybél felszíni sejtjeiben szaporodik.Ezek a szénhidrátok emésztéséért és a folyadék felszívódásáért felelősek sejtek a vírus szaporodásának következtében elpusztulva felelősek a tünetek kialakulásáért.

Tünetek: kb. 2 napos lappangási időt követően akár napi öt-tizenötszöri híg, vizes hasmenés alakul ki. További tünete lehet az étvágytalanság, a hányás, a láz és a hasi fájdalom. A tünetek 3-7 napig is tarthatnak. A hasmenés és a hányás okozta folyadék- és sóvesztés következtében a csecsemők és a kisgyermekek könnyen kiszáradhatnak. Erre utal, ha a gyermek bágyadttá, aluszékonnyá válik, testtömege és vizeletének mennyisége jelentősen csökken, bőre száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető, szeme aláárkolt, karikás, nyelve száraz és lepedékes, lehelete pedig aceton-szagú. Az infekció annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik.

Vizsgálatok: általános orvosi vizsgálat, a hasmenéses székletminta laboratóriumi vizsgálata.

Kezelés: a rotavírus fertőzés esetében csak tüneti terápia lehetséges, azaz a kiszáradás megelőzése az elvesztett folyadékmennyiség és ásványi anyag pótlásával. Erre a gyógyszertárakban kapható „orális rehidráló folyadék” a legalkalmasabb, amely a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat tartalmazza. Az üdítőitalok (pl. édes gyümölcslevek, szénsavas italok), a sós folyadékok (pl. levesek) és a tej fogyasztása kerülendő, mivel a vér nátrium szintjét megemelve súlyosbíthatják a hasmenést. A súlyosan kiszáradt gyermekek esetén, akik szájon keresztül nem képesek folyadékot fogyasztani, kórházi kezelés (infúzió) válhat szükségessé.

Megelőzés: a betegség megelőzésének egyetlen hatásos eszköze a 6 hetes kortól adandó vakcina. A szájon át alkalmazandó oltóanyag élő, gyengített vírusokat tartalmaz, amelyek az immunrendszert ellenanyagok termelésére késztetik a betegség kialakulása nélkül. Az oltást vagy az első fertőzés átvészelését követően képződött ellenanyagok nem nyújtanak teljes védelmet, de részleges védőhatásuk miatt a később, 3-5 éves életkorban jelentkező fertőzések kevésbé súlyos tüneteket okoznak. A fertőzés következményei a 6-24 hetes csecsemőknél a legsúlyosabbak (az anyai antitest szintje az élet első hónapjaiban lecsökken), ezért őket 6 hónapos korukig védetté kell tenni. A védettség az összes (az oltóanyagtól függően két vagy három) dózis beadása után kb. 10 héttel alakul ki. Hazánkban a vakcina nem tartozik a kötelezően beadandó oltóanyagok közé.

Teendők a beteg környezetében: a beteg a tünetek elmúltáig lehetőleg maradjon otthon a vírus terjesztésének elkerülése végett. Szükséges a váladékokkal (hányás, hasmenés) fertőzött tárgyak, felületek folyamatos fertőtlenítése és a gyakori kézmosás.

Az érintett dolgozó eltiltása a munkavégzéstől a tünetek megszűnését követő 48 óráig.

Felhasznált irodalom

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani levele a 2017. év védőoltásokról. Egészségügyi Közlöny, 2017; 66: 2184-2216.
  • Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Budapest, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013.
  • Csohán Á, Krisztalovics K, Molnár Zs, et al. Az Országos Epidemiológiai Központ előzetes jelentése a 2015. évben bejelentett fertőző megbetegedésekről. Epinfo, 2016; 23: 309-326.
  • Systematic review on the incubation and infectiousness/shedding period of communicable diseases in children. ECDC, Stockholm, 2016. Elérhető: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/systematic-review-incubation-period-shedding-children.pdf
  • Gervasi G, Capanna A, Mita V, et al. Nosocomial rotavirus infection: an up to date evaluation of European Studies. Hum Vaccin Immunother, 2016; 12:2413-2418.
  • Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Murray PR, et al. (eds.). Medical microbiology. Mosby, 1998.
  • Takács M. (szerk.): Klinikai és járványügyi virológia. Budapest, Vox Medica Kiadó Kft., 2011.
  • 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

 

A Belügyminisztérium támogatásával megjelent tartalom