COVID-19 diagnosztika és terápia egyesített platform

A Pécsi Tudományegyetem két azóta már végzett hatodéves orvostanhallgatója – dr. Hetényi Roland és dr. Hanna Dániel – a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjének, dr. Jakab Ferencnek az irányításával olyan új eljárást fejlesztett ki a koronavírus ellenes immunválasz mértékének meghatározására, amely az eddig rutinszerűen alkalmazott módszer (egy-egy kitüntetett antigénnel szemben termelődött antitestek minőségi vagy mennyiségi kimutatása) helyett a teljes vírus, annak valamennyi antigén-természetű makromolekulája ellen termelődött ellenanyagok és a sejtes immunválasz együttes hatását jelzi. Ezzel a koronavírussal szemben a természetben kialakuló immunválasz legpontosabb mérését valósítja meg.

Az általuk kidolgozott,  COVID-19 diagnosztika és terápia egyesített platform nevű vírus-inaktiváló eljárás – saját fejlesztésű technológiával és eszközökkel – a teljes vírust tartalmazó, de fertőző képességétől megfosztott, ezáltal veszélytelenné tett elölt vírussal egy az eddigieknél szélesebb spektrumú, minden a vírusfertőzésben szerepet játszó antigénnel szemben immunizáló oltóanyag hazai előállítását is megalapozza.

Kísérleteik során az oltatlan és COVID-fertőzésen át nem esett népesség körében is jelentős COVID-19-ellenes védettséget mértek, amit a korábban átvészelt nem SARS-CoV-2 típusú koronavírus okozta fertőzések okozhatták a többi, nem az S-fehérje típusú koronavírus antigének kiváltotta tartós immunválasz révén.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósult meg.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem; Kossuth Rádió,  V4 – A Visegrádi Négyek magazinja. 2023. ápr. 22, 8:48-8:58