A fertőző betegségek okai, megelőzése, felismerése, gyógyítása.

LábnyomainkInfektológiai, járványügyi, mikrobiológiai és kórházhigiénés tudományos-továbbképző folyóirat

Infektológiai, járványügyi, mikrobiológiai és kórházhigiénés tudományos-továbbképző folyóirat

Az „Integráló Infekciókontroll” egy tudományos és szakmai továbbképző folyóirat, mely 2022. végén indult, és az Országos Széchenyi Könyvtár ISSN 2939-7278 számmal nyilvántartásba is vette. Főszerkesztője Dr. Barcs István.

Az infekciók megelőzéséhez, diagnosztizálásához, gyógyításához és járványügyi követéséhez kapcsolódó összes területről jelennek meg írások: eredeti közlemények és a szakterületen dolgozó orvosok, szakdolgozók szakmai továbbképzését szolgáló anyagok. Az online megjelenő folyóirat előfizetés nélkül szabadon olvasható és letölthető a http://integralo-infekciokontroll.hu/ oldalon. Idei első száma a betegközpontú infekciókontrollt, az infektológiai szemlélet fontosságát és a közösen végzett vizitek jelentőségét helyezi a középpontba.

A folyóiratba várják a MIFKMT Tagjainak kéziratait, javaslatait, visszajelzéseit.

Forrás: MIFKMT honlap

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink